Sabaragamuwa University of Sri Lanka

පෝෂක පදාර්ථ රඳවා තබා ගැනීම සහ මුදා හැරීම කෙරෙහි කුරුඳු දැව ජෛව අඟුරු සකස් කිරීමේ ක්‍රමවල බලපෑම

Show simple item record

dc.contributor.author නයේන්‍දා, ඩබ්.ජී.එන්.
dc.contributor.author තරංගා, කේ.එච්.ජී.එම්.
dc.contributor.author යාපා, පී.අයි.
dc.date.accessioned 2024-11-20T09:04:52Z
dc.date.available 2024-11-20T09:04:52Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.isbn 978-624-5727-38-4
dc.identifier.uri http://repo.lib.sab.ac.lk:8080/xmlui/handle/susl/4534
dc.description.abstract වර්තමානයේ ශ්‍රී ලංකාවේ ගොවීන් කුරුඳු පොතු, කුරුඳු කොළ තෙල් නිස්සාරණය සඳහා භාවිතා කරන අතර ආර්ථික නිෂ්පාදනයක් ලෙස භාවිතා කරන්නේ කුරුඳු පොතු, කුරුඳු තෙල් පමණි. පොතු ඉවත් කිරීමෙන් පසු කුරුඳු දැව මෙම කර්මාන්තයේ ඉතිරි වේ. බොහෝ විට පොතු රහිත දැවමය ද්‍රව්‍ය දර ලෙස පමණක් භාවිතා කර ඇත. එම නිසා කුරුඳු දර ඵලදායී ලෙස භාවිතා කිරීමට ක්‍රමයක් සොයා ගැනීම ප්‍රධාන අවශ්‍යතාවයකි. තවත් ගැටලුවක් වන්නේ, බොහෝ කෘෂිකාර්මික ඉඩම් වල රසායනික පොහොර භාවිතා කරන අකාරය කාර්යක්‍ෂම නොවීමයි. එබැවින් නිෂ්පාදන පිරිවැය ඉහළ යාම, පාංශු හායනය, පෝෂක කාන්දු වීම, පරිසර දූෂණය, මහජන සෞඛ්‍ය අවධානම් ඉහළ යාම සිදු වේ. එය කළමණාකරණය කිරීමට උපාය මාර්ගයක් ලෙස කුරුඳු දැව යොදා ගනිමින් අගය එකතු කළ නිෂ්පාදනයක් හඳුන්වා දිය හැකි අතර එය පරිසර හිතකාමී වන අතර පෝෂක කාන්දු වීම් ගැටලු අවම කර පොහොර කාර්යක්‍ෂමතාවය ඉහළ නැංවීම ද සිදු කරයි. තවත් ගැටලුවක් නම් ගොවීන්ට ජෛව අඟුරු සකස් කිරීමේ ක්‍රම පිළිබඳ ප්‍රමාණවත් දැනුමක් නොමැති වීමයි. එබැවින් වර්තමාන අධ්‍යනයේ අරමුණ වූයේ, කුරුඳු දැව මඟින් ජෛව අඟුරු සකස් කිරීමේ විවිධ ක්‍රම පසෙහි පෝෂක රඳවා තබා ගැනීම හා මුදා හැරීම කෙරෙහි ඇති බලපෑම අධ්‍යනය කිරීමයි. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.publisher ශ්‍රී ලංකා සබරගමුව විශ්ව විද්‍යාලයීය ප්‍රකාශනයකි en_US
dc.subject activated charcoal en_US
dc.subject cinnamon charcoal en_US
dc.subject Soil nutrients retain en_US
dc.title පෝෂක පදාර්ථ රඳවා තබා ගැනීම සහ මුදා හැරීම කෙරෙහි කුරුඳු දැව ජෛව අඟුරු සකස් කිරීමේ ක්‍රමවල බලපෑම en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account