Sabaragamuwa University of Sri Lanka

කාබනික හා අකාබනික ගොවිතැන යටතේ ගෝවා වල නයිටේ්‍රට අන්තර්ගතය විශ්ලේෂණය කිරීම

Show simple item record

dc.contributor.author සඳමාලී, එම්. කේ. සී.
dc.date.accessioned 2024-11-20T10:04:29Z
dc.date.available 2024-11-20T10:04:29Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.isbn 978-624-5727-38-4
dc.identifier.uri http://repo.lib.sab.ac.lk:8080/xmlui/handle/susl/4541
dc.description.abstract ශ්‍රී ලංකාවේ පාරිභෝජනය කරන කොළ එළවළු අතරින් ගෝවා ප්‍රමුඛ ස්ථානයක් හිමිකර ගන්නා අතර එය බ්‍රැසිකේසියේ කුලයට අයත් වේ. ගෝවා වසර පුරාම වෙළද පොළ තුල දක්නට ලැබෙනුයේ බොහෝ පිරිසක් පාරිභෝජනය සඳහා තෝරාගනු ලබන ජනප්‍රිය එළවළුවක් නිසාවෙනි. නමුත් ගෝවා වගාව සඳහා විශාල වශයෙන් නයිට්‍රජන් අඩංගු රසායනික පොහොර හා කෘෂි රසායනික ද්‍රව්‍ය භාවිත කරන බැවින් එහි පෝෂණීය වටිිනාකම විනාශ වී සෞඛ්‍යයට අහිතකර විෂ රසායනයන් ශාකය තුල තැම්පත් වේ. ඒ අතරින් නයිටේ්‍රට අයන මූලික ස්ථානයක් හිමිිකරගනී. සාමාන්‍යයෙන් පුද්ගලයකුට දෛනිකව තම දේහ බරෙන් 3'7 mg/kg නයිටේ්‍රට අයන ප්‍රමාණයක් පාරිභෝජනයට ගත හැකි අතර එම මට්ටමට වඩා වැඩිපුර පාරිභෝජනය කිරීම නිසා අමාශ හා මුත්‍රාශ පිළිකා වලට භාජනය වීමේ වැඩි අවධානමක් පවතී. එමෙන්ම නිල් දරු උපත් ඇතිවීම සඳහා ද මූලිකව ම බලපානු ලබනුයේ නයිටේ්‍රට අයන වේ. මෙම හේතූන් පදනම් කරගනිමින් මෙම පරීක්ෂණය සිදු කළ අතර මෙහිදී විවිධ රසායනික හා කාබනික පොහොර මට්ටම් යටතේ නයිටේ්‍රට තැම්පත් වීම හා අවම නයිටේ්‍රට ප්‍රමාණයක් තැම්පත්වන පොහොර සංයෝජනය තෝරා ගැනීම මෙහි මූලික අරමුණු වේ. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.publisher ශ්‍රී ලංකා සබරගමුව විශ්ව විද්‍යාලයීය ප්‍රකාශනයකි en_US
dc.subject nitrate content of cabbage en_US
dc.subject organic and inorganic farming en_US
dc.title කාබනික හා අකාබනික ගොවිතැන යටතේ ගෝවා වල නයිටේ්‍රට අන්තර්ගතය විශ්ලේෂණය කිරීම en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account