Abstract:
සෞඛය සහ වෙළඳාම යන දෙඅංශයෙන්ම එහි අදාළත්වය හේතුවෙන් ආහාර සුරක්ෂිතතාව මෑත වසරවලදී වඩාත් වැදගත් වී ඇත. පරිසරය සුරැකීම සහ සේවක යහපැවැත්ම සහතික කිරීම සඳහා ආරක්ෂිත ආහාර සඳහා පාරිභෝගික උනන්දුව මෑත වසරවලදී වැඩි වී තිබේ. ආහාර දාමයේ ආරම්භයේ සිට අවසානය දක්වා ඕනෑම ස්ථානයක උපදාව ඇතිවිය හැක. එහි ප්රතිඵලයක් වශයෙන්, සුරක්ෂිත ආහාර සැපයුමක් සහතික කිරීම සඳහා ගොවිපළ නිෂ්පාදනයේදී සහ පසු නිෂ්පාදන ක්රියාවලීන්හිදී හොඳ කෘෂිකාර්මික පිළිවෙත් (GAP) භාවිතා කිරීම අවශ්ය වේ. 2015 වසරේ සිට ශ්රී ලංකා රජය විසින් SL-GAP සහතික කිරීමේ ක්රමය ආහාර සුරක්ෂිතතාව සහ ගුණාත්මකභාවය පවත්වා ගැනීමේ සැලසුමක් ලෙස ක්රියාත්මක කර ඇත. කෙසේ වෙතත්, GAP වැඩසටහනට ගොවීන් අනුගත වීමේ මන්දගාමී ප්රගතියක් දක්නට ලැබේ. එසේම, වැඩසටහන සඳහා ගොවීන් නැවත සහතික කිරීමේ දුර්වල ප්රවණතාවක්. මේ අනුව, කෑගල්ල දිස්ත්රික්කයේ SL-GAP වැඩසටහන සාර්ථකව ක්රියාත්මක කිරීමට බලපාන සාධක මොනවාද, හඳුනාගත් යහපත් කෘෂිකාර්මික භාවිතයන් පිළිබඳ දැනුවත් කිරීමේ මට්ටම, පවතින ව්යාප්ති වැඩසටහන් පිළිබඳ තෘප්තිය SL-GAP සහතික ලත් පලතුරු සහ එළවළු මුහුණ දෙන බාධාවන් අධ්යයනය කිරීම මෙම පර්යේෂණයේ අරමුණ විය.